onsdag 7 december 2016

Vad kan du göra om din vän eller granne blir slagen?

Godkväll!

Jag satt och funderade med min goda vän över hur det kommer sig att somliga människor inte reagerar eller verkar veta vad man kan göra eller hur man kan reagera för att hjälpa om man märker, ser eller hör att någon blir slagen eller misshandlad av sin Partner.
Det har kommit fram att många inte har en aning om hur man kan gå till väga och som är rädd för att "trä" sig i eller göra fel.
Tyvärr är det allt för vanligt att sådant händer och jag tycker det är skrämmande och det finns all orsak att reagera om man kommer i kontakt med något sådant.
Så jag tänkte här ge lite tips på saker man kan tänkas göra och ni får gärna fylla i om det är något som saknas eller är något jag inte tänkt på.

.Om du ser eller hör någon bli slagen - Du kan alltid alltid ringa polisen och prata med dom.

-Knacka på dörren och fråga om du kan få låna något för att få en liten överblick om vad som pågår eller bara ett avbrott på det hela

- Stiga fram och säga sluta om det sker på öppen gata

- Tipsa om kvinnojouren om det är en kvinna

- erbjud dig att köra den drabbade till ett skyddshem eller sjukhus om det finns skador med i bilden

- Våga fråga och bekräfta det du sett för den drabbade

.Att bli misshandlad är ju som alla förstår verkligen inte lätt och oftast så skäms den drabbade väldigt mycket och försöker dölja det ända in i det sista.
Om man frågar så förnekar denne oftast misshandeln och säger att det du tror inte stämmer.
Därför är det viktigt om du vet och har sett det att du bekräftar för den drabbade att du VET och SETT vad som skett.
Oftast blir den som misshandlas också även psykiskt misshandlad och till sist så nertryckt att denne inte ser klart på situationen och ser ingen väg ut.
Erbjud dig att vara dennes vän, våga vara ett stöd om offret behöver få prata.
Våga finnas där om så åtminstone i bakgrunden, visa att du bryr dig,
Oftast blir du först bortstött eftersom situationen kan bli övermäktig för offret.
Våga ända finnas där och vara där beredd om tillfälle ges, våga fråga om och om igen hur den andra mår och erbjud din tid och närvaro.
Dock är det sällan bra att ge sig på den som misshandlar eftersom då kommer det högst antagligen offret att drabbas hårdast och du blir utesluten ur deras liv.

Det värsta du kan göra är att blunda, se åt ett annat håll, ignorera.. tänka att denne får skylla sig själv. Det är ALDRIG rätt att slå någon ALDRIG någonsin.

Sen en sak att minnas, ge ALDRIG ut någons adress om denne bor under skyddad identitet, aldrig aldrig någonsin åt någon man vet aldrig hur det kan missbrukas och folkl bor under skyddade adresser av en orsak.

Att minnas, detta är bara en liten del av det stora loppet.. ni får gärna ge mera tips och råd!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar